DRAGE ŽENSKE, danes je naš praznik

Zavedajmo se svoje čarobnosti, mehkobe in moči.

Zavedajmo se svoje veličine.

Vedno.

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga praznujemo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk.

To je dan, ki sega v leto 1917, ko je začasna ruska vlada, po odstopu cesarja in pod pritiski velikih protestov, ženskam priznala volilno pravico.

V Sloveniji smo ženske volilno pravico dobile kasneje, leta 1954.  Leta 1974 je bilo v ustavo SFRJ zapisano določilo, da ima vsaka ženska pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Tri leta kasneje  je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov. Leta 1989 je začel delovati prvi SOS telefon za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja.

Drage Ženske,

naše prednice so svojo enakost in enakopravnost, tudi za nas, izbojevale skozi neomajne, nepopustljive, tudi krvave bitke.

Sama vidim ta boj kot boj za SPOŠTOVANJE. Medsebojno spoštovanje vseh ljudi, če hočeš, vseh živih bitij, na tem planetu.

Same vemo, da realnost piše svoje zgodbe. Marsikdaj daleč stran od spoštovanja, kaj šele ljubezni, podpore in sodelovanja.

Zaradi realnih zgodb je več SOS telefonskih linij, varne hiše in drugi podporni programi ženskam in otrokom, ki se kljub velikim družbenim spremembam v odnosih do različnih družbenih skupin, nehote znajdejo v izjemno globokih osebnih stiskah.

8.marec meni pomeni veliko več kot priložnost za posebno večerjo, za zabavo. Za podarjen cvet ali rožo …, ki se masovno, podarja na ta dan. Večinoma moški ženskam ali vodje svojim podrejenim ženskam na delu, …

Naj bo 8. marec in cel mesec opomnik, da ozavestimo realno stanje v družbi.

Naj bo to mesec intenzivnega odkrivanja naših notranjih moči in naše neskončne nežne veličine.

Naj bo to mesec koraka naprej v naši kreativnosti iz svoje čarobnosti, mehkobe in ljubezni.

Naj bo to mesec, ko zaradi nas Žensk, svet vstopa v naslednjo dimenzijo zavedanja Sebe in lastne vrednosti.

Naj bo to mesec, ko vse Ženske in vsi Ljudje dokončno zaživimo v NEOMAJNEM, ZDRAVEM SAMOSPOŠTOVANJU.

In ZA TO, si danes poklonimo v prvi vrsti pozornost vsaka sebi, podporo druga drugi. Vsi ljudje med seboj si poklonimo BREZPOGOJNO MEDSEBOJNO SPOŠTOVANJE.

Naj »8.marec« postane naš vsak dan.

P.S.

Morda si pričakoval-a čisto drugačen zapis.

Lahko sprejmem.

Pa vendar.

Košarica
Scroll to Top